Жива планета – загрозливі реалії сьогодення /До всесвітнього дня дикої природи

08.04.2020
Поділитись в соцмережах:
Жива планета – загрозливі реалії сьогодення /До всесвітнього дня дикої природи

Природа не може суперечити людині, якщо людина не суперечить її законам. Ми, люди, повинні розуміти, що якщо найближчим часом нами не буде вжито найрішучіших заходів для захисту від глобальних екологічних катастроф, то дуже скоро відбудуться незворотні зміни на планеті.

Пропонуємо вам добірку Інтернет-ресурсів "Жива планета – загрозливі реалії сьогодення/До всесвітнього дня дикої природи

Екологічні організації

Кожного разу коли ми чуємо словосполучення “охорона довкілля”, одразу згадуються дотичні фрази, на кшталт “глобальне потепління”, “вирубка лісів”, “браконьєрство” тощо.  Однак, так чи інакше проблемами довкілля з початку  20 століття почали цікавитися з багатьох причин. За кордоном наразі це одна із найпопулярніших і найважливіших тем для обговорення. Не в останню чергу такому розголосу можна завдячити роботі міжнародних екологічних організацій, з діяльністю яких ми спробуємо ознайомитися в цьому матеріалі.

 Національний екологічний центр України

Захист дикої природи в різних її проявах був найпершим напрямом роботи Національного екологічного центру України від часу його заснування. Різноманіття природи, яке ми бачимо сьогодні, сформувалося в результаті еволюції життя впродовж мільярдів років. Але воно постійно ставиться під загрозу через бездумну людську діяльність. Одним з найважливіших пріоритетів тут є розвиток природно-заповідного фонду України. НЕЦУ моніторить порушення на землях заповідної природи (від сміття до масових рубок) та активно добивається притягнення порушників до відповідальності.

 15 тварин України, яких ми можемо більше не зустріти

Диким тваринам необхідна наша допомога, адже може настати день, коли ми будемо бачити їх лише на картинках чи в неволі. Отож, топ  диких тварин України, які потребують захисту, насамперед від діяльності людини.

 Новий звіт ООН закликає надавати більшої уваги екології

 ООН опублікувала великий звіт про те, у якому стані наразі перебуває довкілля. Через діяльність людини близько мільйону з дев’яти мільйонів видів живих організмів, які населяють планету, загрожує зникнення.

 Всесвітній фонд дикої природи дослідив види тварин і рослин

11 вересня свій День народження відзначає Всесвітній фонд дикої природи (WWF). На сьогоднішній день - це одна з найбільших у світі міжнародних природоохоронних організацій, зусилля якої направлені на вирішення найсучасніших природоохоронних проблем у всіх куточках світу. Фонд об'єднує 28 національних організацій та асоційованих членів у всіх країнах, а також близько 5 мільйонів індивідуальних членів і працює в понад 130 країн. У це важко повірити, але створення такої масштабної організації в 1961 році виявився майже непомітним. Фонд дикої природи, метою якого було проголошено збереження життя на Землі, виник в невеликому швейцарському міському районі Морге

Міжурядова науково-політична платформа з питань біорізноманіття та екосистем (IPBES)

Група з 145 вчених, які представляють 50 країн світу, заявила про те, що руйнування дикої природи, викликане діяльністю людини, є "безпрецедентним", а скорочення чисельності живих організмів на Землі відбувається з усе зростаючою швидкістю

 Жива планета: найсвіжіший звіт про стан природи на Землі

Вперше проблема екологічної деградації Землі на глобальному рівні була озвучена у 1972 році. Тоді члени організації «Римський клуб» опублікували знамениту доповідь «Межі зростання», в якій показали катастрофічні наслідки нестримного споживання ресурсів та забруднення довкілля у тривалій перспективі.

Відтоді голоси занепокоєних вчених та екологів щодо катастрофічної ситуації з природним середовищем лунають регулярно. Одним з найбільш гучних та послідовних рупорів екологічних проблем є Всесвітній фонд природи (WWF). Уже кілька десятиліть ця природоохоронна організація що два роки публікує масштабний звіт «Жива планета». У ньому наводиться актуальний зріз здоров’я Землі – на основі оцінки стану біорозмаїття у світі. Понад 50 експертів з найрізноманітніших дисциплін докладаються до цього дослідження. 30 жовтня опубліковано ювілейний, двадцятий, звіт. І факти, наведені там, малюють доволі загрозливу картину.