Флешмоб «Зроби фото з хусткою»

07.12.2020
Поділитись в соцмережах:
Флешмоб  «Зроби фото з хусткою»

Флешмоб  «Зроби фото з хусткою»

7 грудня – Всесвітній день української хустки. Споконвіку українки носили хустку, яка вважалась оберегом, символізувала любов та свободу, вірність традиціям і патріотизм. Хусткою українка покриває голову, але у неї завжди відкрите обличчя. Це свідчить про велике волелюбство українок.

З цієї нагоди працівники Рівненської ЦБС приєдналися до флешмобу  «Зроби фото з хусткою».

Протягом століть в українській культурі хустка була невід'ємним елементом гардеробу заміжніх жінок, для яких ходити з непокритою головою вважалося непристойним. Втім, незаміжні дівчата теж часто її носили: взимку для захисту від холоду, а влітку ‒ від спеки та пилу. На відміну від заміжніх жінок, дівчата не прагнули сховати під хусткою все волосся.

Також хустка була маркером соціального стану жінки: молодиці носили білі або яскраві хустки, старші жінки – темні, вдови – чорні. Водночас хустина свідчила й про рівень достатку родини, адже заможні жінки носили хустки із дорогих тканин, бідні – із дешевших.

Хустка, як невід’ємний елемент одягу підкреслює його буденність чи святковість, інформує про родинний, матеріальний статус. Відроджуємо, поважаємо, пропагуємо наші українські традиції ‒ генетичні скарби нашого народу. Традиції ‒ це наше минуле і майбутнє... Бережімо їх та поважаймо!