Виставка-подорож ”Подорож Країною Вранішнього Сонця”

11.01.2022
Поділитись в соцмережах:
Виставка-подорож ”Подорож Країною Вранішнього Сонця”

Виставка-подорож "Подорож Країною Вранішнього Сонця"

Харукі Муракамі — японський письменник та перекладач. Народився він в місті Кіото 12 січня 1949 року, а вже через рік сім’я Муракамі переїхала до містечка Асія. Батько Харукі працював у школі та викладав японську мову і літературу. Дідусь майбутнього письменника був будиським священиком і мав у своєму розпорядженні невелечкий храм. У 1971 році одружився зі своєю однокласницею Єко і їхній шлюб триває й досі.
І так в 1979 році у світ виходить його перша повість «Слухай пісню вітру». За цю розповідь Харукі Муракамі отримує одразу дві престижних літературних нагороди — «Гундзи сіндзін-се» і «Премію імені Номи», а до кінця року повість поставила рекорд серед продажів дебютних книг. А у 1979 друком виходить його друга повість — «Пінбол 1973
У 1982 році у світ виходить його дебютний роман «Полювання на овець». У період з 1983 - 1984 року автор написав три збірник оповідань. У 1985 Харукі завершує свій другий роман — «Країна Чудес без гальм і Кінець Світу», згодом за цей роман він отримує премію «Танідзакі» — одну з найпрестижніших літературних нагород в Японії. У тому ж році з під пера автора вийшло, ще дві збірки оповідань одна з яких для дітей. У 1987 році автор переїхав до Лондона, де й він видав свій новий роман — «Норвезький ліс». Після чотирьох років життя в Англії у 1991 році автор разом з дружиною вирішує переїхати до США, де Харукі Муракамі влаштовується працювати у Принстонський університет. В Америці автор прожив 5 років і за цей час він написав 7 книг. З 2001 року і до сьогодні автор мешкає біля узбережжя моря в маленькому містечку Оісо. Саме тут він закінчив роботу над своїм 10 романом, який був виданий у 2002 році та називається — «Кафка на пляжі». Окрім того, що Харукі пише книги він також і займається перекладами й так у 2003 році він заново переклав роман Селінджера «Ловець у житі», який згодом поставив новий рекорд серед продажів перекладної літератури в Японії початку нового століття. У 2006 році Харуку Муракамі був нагороджений премією імені Франца Кафки. 28 травня 2009 року Японії почався продаж нового роману Харукі Муракамі «1Q84». І Весь стартовий тираж книги був розкуплений того ж дня за кілька годин. Твори письменника дуже різнопланові їх важко віднести до якогось одного жанру і кожен зможе знайти у них, щось цікаве саме для себе. Українською мовою книги японського письменника виходять у видавництві «Клуб Сімейного Дозвілля» особливою популярністю серед українських читачів користується книга «Безбарвний Цкуру Тадзакі та роки його прощі». Критики відзначають цей роман, як один з найкращих у Харукі Муракамі. У 1990-тих він вів телепередачу на японському телебаченні, де розповідав про західну музику та субкультури, які у той час були дуже популярні у Європі. Окрім літератури одним із захоплень письменника є марафонський біг. Також дуже любить джаз і як зазначає сам автор, що у своїй колекції джазових пластинок має понад 40 тисяч екземплярів. На сьогодні Харукі Муракамі є найпопулярнішим японським письменником, який написав вже понад 50 романів кожна його книга стає бестселером, як у Японії так і в усьому світі.
Запрошуємо до нас в бібліотеку, ознайомитись з книгами представленими на виставці "Подорож Країною Вранішнього Сонця"в нашій книгозбірні.