Інформаційна година ”Сила духу і протесту” (до Дня українського політв’язня)

12.01.2022
Поділитись в соцмережах:
Інформаційна година ”Сила духу і протесту” (до Дня українського політв’язня)

Інформаційна година "Сила духу і протесту"

(до Дня українського політв’язня)

12  січня 1972 року розпочалася найбільша хвиля репресій проти українських дисидентів. Тоді за дві доби було заарештовано більшість відомих представників національно-демократичного руху України — шістдесятників, правозахисників, дисидентів.

Чимало з них отримали максимальні вироки: 7 років ув’язнення в таборах суворого режиму та 5 років заслання. Українців висилали в Мордовію та Пермську область Росії, а згодом у Сибір та в Казахстан. Тоді були заарештовані Іван Світличний, Василь Стус, Іван Дзюба, В’ячеслав Чорновіл, Євген Сверстюк та інші інтелектуали- дисиденти, найкращі представники  української інтеліґенції.

Історія  повторюється: в російських тюрмах на даний час знаходиться майже сто українських політв‘язнів, ще більше перебувають в підвалах окупованого Донбасу та Криму.

Сьогодні бібліотекар Олена Трофимчук розповідала  про українських політв’язнів читачам- студентам Рівненського музичного фахового коледжу. В нас вийшла цікава і пізнавальна бесіда про  споконвічні спроби тоталітарного режиму придушити вільний український дух, який через всі перешкоди  стає мішнішим. Адже  молоде покоління  має  пам‘ятати про тих, хто  в неволі виборював  і виборює нашу  незалежність.